Fundacja IRMA prowadzi działania mające na celu niesienie pomocy ludziom zaginionym w terenach otwartych i na gruzowiskach poprzez profesjonalne szkolenie psów ratowniczych.

Fundacja na Rzecz Ratownictwa Specjalistycznego z Wykorzystaniem Psów "IRMA" została założona 17 grudnia 2012 roku.

Misja Fundacji

Naszym głównym celem jest wykorzystanie psów w ratownictwie poszukiwawczym i katastrofowym (gruzowym) poprzez organizację grupy przewodników z psami ratowniczymi - Jednostki Poszukiwawczo-Ratowniczej IRMA. Szkolimy i dbamy o ciągłe podnoszenie kwalifikacji naszych psów ratowniczych i ich przewodników w oparciu o najwyższe wzorce krajowe i zagraniczne.

W naszej Fundacji liczy się przede wszystkim niesienie pomocy i szerzenie idei ratownictwa wśród ludzi. Życie osób zaginionych praktycznie zawsze zależy od skuteczności poszukiwań, psy zaś znacznie zwiększają tą skuteczność. Traktujemy ratownictwo zgodnie z jego założeniami - jako pole niesienia pomocy potrzebującym, w którym nie ma miejsca na rywalizację.

Równoległe działania

Ratownictwo stanowi główny trzon oraz bazę działalności Fundacji IRMA, na której możemy oprzeć inne jej gałęzie, w których systematycznie się rozwijamy i o które poszerzamy swoją ofertę:

• "nose work" w wersji użytkowej, czyli specjalistyczne wykorzystanie psiego nosa w celu wykrywania substancji;
  • ratownictwo sportowe;
  • działania edukacyjne z zakresu prawidłowego i bezpiecznego transportu zwierząt;
  • działania edukacyjne z zakresu bezpiecznych zachowań oraz budowania prawidłowej relacji z psem;
  • działania edukacyjne z zakresu wykorzystania psów w służbie człowieka;
  • działalność z psami na rzecz osób niepełnosprawnych.

Wszystkie nasze działania opieramy na najwyższych, światowych wzorcach, czerpiąc wiedzę i współpracując z uznanymi podmiotami zagranicznymi.

Zapraszamy do współpracy!

buy wool mattress topper