crumstone.irma.patronka.fundacji

Nie bez powodu nasza Fundacja przybrała taką, a nie inną nazwę. Na patronkę wybraliśmy suczkę o imieniu Irma, a dokładniej - Crumstone Irma.

Irma to suczka owczarka niemieckiego. Zasłynęła dzięki odnalezieniu wielu zaginionych osób po bombardowaniach w trakcie drugiej wojny światowej. Szkolona przez Margaret Griffin z posłańca stała się psem ratowniczym o niezwykłych umiejętnościach. Stopień jej wyszkolenia wciąż pozostaje wzorem do naśladowania, przez co w pełni zasłużyła na patronowanie fundacji na rzecz szkolenia psów ratowniczych.

Historia ratownika

Początkowo Irma była psem przenoszącym wiadomości w chwilach, gdy nie było to możliwe za pomocą telefonów. Z czasem jej właścicielka, Margaret Griffin, przeszkoliła ją wraz z drugim psem z tej samej hodowli do funkcji psa poszukującego i ratowniczego. Od tej chwili Irma służyła w cywilnych służbach defensywnych w Londynie. W sumie suczka w trakcie swojej służby odnalazła prawie dwieście osób, za co została odznaczona Medalem Dickin, czyli zwierzęcym odpowiednikiem Krzyża Wiktorii. Przyznawany on jest głównie psom za ich bohaterskie czyny na polu bitwy.

Niezwykłe umiejętności

Irma jako pies ratowniczy nabyła nietypową umiejętność. Dzięki wytrwałemu treningowi potrafiła szczekać na dwa różne sposoby w zależności od tego czy ofiara odnaleziona przez nią pod gruzami była żywa czy martwa. Pozwalało to w odpowiedni sposób kierować akcją ratowniczą, a więc uratować większą liczbę osób.

Patronka Fundacji

Tak doskonałe wyszkolenie oraz nić porozumienia między psem a przewodnikiem powinny być wzorem do naśladowania dla wszystkich osób, które chcą wyszkolić swojego czworonoga na ratownika. To właśnie z tego powodu Irma została naszą patronką - ją oraz oczywiście jej właścicielkę stawiamy sobie za wzór, do którego staramy się dążyć.