Kynologia ratownicza jest dziedziną nauk o psach zajmującą się kwestiami związanymi z wychowaniem, wyszkoleniem i użytkowym wykorzystaniem psa w kierunku ratowniczym.

Wyszkolony pies ratowniczy służy człowiekowi jako narzędzie do realizacji celów poszukiwawczych.

Wybór i szkolenie kandydatów

Od poziomu wyszkolenia zarówno psa, jak i przewodnika, może zależeć powodzenie akcji poszukiwawczej, dlatego tak ważna jest odpowiednia i odpowiedzialna selekcja kandydatów już na początku rekrutacji do Jednostki a następnie rzetelnie prowadzone treningi pod okiem fachowca w dziedzinie kynologii ratowniczej. Tylko w ten sposób możemy skrócić czas szkolenia oraz zmaksymalizować jego efekty.

Długoterminowe zobowiązanie

Kynologia ratownicza jest dziedziną trudną i odpowiedzialną, wymagającą ogromnego zaangażowania i pracy od przewodnika i od jego psa. Jako że w grę wchodzi ludzkie życie, nie należy ratownictwa traktować jako sportu i chwilowej rozrywki dla psa. Jednak satysfakcja wyniesiona z treningów oraz nawiązywanej relacji z psem rekompensuje wszelkie trudy szkoleniowe.