Osobą odpowiedzialną za poziom wyszkolenia psa ratowniczego jest jego przewodnik. To przede wszystkim przewodnik musi być osobą niezwykle zmotywowaną do pracy i szkolenia siebie i swojego psa w kierunku ratowniczym.

Posiadanie psa niezawodnego i chętnie współpracującego z człowiekiem wiąże się z olbrzymim zaangażowaniem, ambicją i odpowiedzialnością ze strony przewodnika.

Praca nad psem, praca nad sobą

Przewodnik musi dbać o to, aby jego "narzędzie", którym jest pies, pracowało na najwyższym poziomie poprzez nieustanne i wszechstronne treningi w różnorodnych sytuacjach i środowiskach. Przewodnik musi dbać o to, aby ciągle rozszerzać doświadczenia swoje i psa oraz utrzymywać motywację psa na wysokim poziomie.

Do zadań przewodnika należy:

• regularny udział w treningach grupowych

• doskonalenie umiejętności psa oraz realizacja programu szkoleniowego we własnym zakresie

• przygotowanie i udział wraz z psem w akcjach ratowniczych

• zapewnienie psu odpowiednich warunków bytowych, w tym dbanie o zdrowie, higienę i kondycję psa

• doskonalenie i rozszerzanie własnych umiejętności w zakresie ratownictwa

Rola przewodnika

Trzeba pamiętać, że rola przewodnika nie ogranicza się jedynie do prowadzenia i szkolenia swojego psa. Przewodnik musi być pełnowartościowym ratownikiem, który będzie mógł wspomóc swoją osobą akcję ratowniczą również bez udziału psa.

Rolą psa jest zlokalizowanie zapachu żywego człowieka oraz zameldowanie tego swojemu przewodnikowi wraz ze wskazaniem źródła zapachu. Jednak pies, mimo wykonywania ogromnie odpowiedzialnej i nieocenionej pracy, nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji i z faktu, że od jego pracy może być uzależnione ludzkie życie. Dla psa jego zadanie jest zabawą i to na przewodniku spoczywa odpowiedzialność odpowiedniego poprowadzenia oraz "odczytania" swojego psa, a ostatecznie - stwierdzenie obecności lub nieobecności osób żywych na przeszukiwanym terenie.