Oferujemy szkolenia z zakresu detekcji użytkowej skierowane zarówno do jednostek mundurowych i grup zorganizowanych, jak i do indywidualnych przewodników. Po indywidualną ofertę zapraszamy do kontaktu.

Podczas kursu omówione zostaną fundamenty użytkowej pracy w detekcji zapachowej, jak również praca praktyczna z psami. Pomiędzy zjazdami prowadzony jest tutoring online, który umożliwi bieżące rozwiązywanie problemów oraz wgląd na pracę zespołów pomiędzy kolejnymi spotkaniami.

DLA KOGO?

Kurs jest skierowany do zmotywowanych zespołów, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu detekcji zapachowej i którzy są gotowi poświęcić czas na pracę i ćwiczenia pomiędzy kolejnymi zjazdami kursu.

JAKIE SĄ WYMAGANIA?

• pies zmotywowany i chętny do pracy (zmotywowany na zabawkę lub jedzenie)
  • podstawowa wiedza przewodnika dotycząca pracy z psem opartej na pozytywnych wzmocnieniach
  • wysoka motywacja do pracy własnej pomiędzy zjazdami oraz odrabiania zadawanych ćwiczeń i prac domowych
  • możliwość nagrywania filmów z pracy własnej i wymiany doświadczeń na platformie online (jakość telefoniczna jest w zupełności wystarczająca)
  • możliwość uczestniczenia w tutoringu online (wspólna wymiana doświadczeń z pozostałymi uczestnikami oraz bezpośrednia komunikacja z instruktorem)
  • umiejętność pracy w grupie (przewodnicy będą pracować w parach pomagając sobie wzajemnie w treningu)
    Mile widziane ale nie wymagane:
  • znajomość teorii uczenia się psów
  • umiejętności trenerskie w szkoleniu psów
  • oświadczenie w pracy w detekcji zapachowej

ZAKRES KURSU:

• Teoria zapachu (wykład)
  • Bierne oznaczanie (wykład i praktyka)
  • Planowanie treningów i prowadzenie ewidencji treningowej (wykład i praktyka)
  • Wyznaczanie własnych celów i ich planowanie (praktyka)
  • Systematyka przeszukań (teoria i praktyka)
  • Protokoły przeszukań (teoria i praktyka)
  • Schematy przeszukań, linie proste (praktyka)
  • Przeszukania wnętrz, obiektów zewnętrznych oraz pojazdów (praktyka)
  • Praca przewodnika (praktyka)
  • Dodawanie nowych zapachów (praktyka)Treningi zakładają pracę na zapachu bazowym wprowadzonym podczas nauki oznaczania (domyślnie jest to Kong).
    Podczas kursu będzie możliwe dodatkowe wprowadzenie psu kolejnego zapachu podczas nauki wdrukowywania nowych zapachów.

MIEJSCE:
Gdynia lub okolice. Dla grup zorganizowanych istnieje możliwość przeprowadzenia kursu w innym miejscu wybranym przez Zlecającego.

PROWADZĄCY:
Jagna Gill – przewodnicza dwóch psów szkolonych w ratownictwie terenowym i gruzowiskowym, przewodniczka dwóch psów szkolonych w zdalnej detekcji zapachowej i certyfikowanych przez Scandinavian Working Dog Institute [Szwecja] na bazie standardów UNOPS, instruktorka Nose Work certyfikana przez sędziów Svenska Nose Work Klubben [Szwecja], instruktora dogoterapii, absolwentka rocznego kursu zdalnej detekcji zapachowej w Scandinavian Working Dog Institute [Szwecja], założycielka Fundacji IRMA – Psy w Służbie Człowieka oraz współtwórczyni projektu THOR Working Dogs.W kursie wykorzystane zostaną materiały wideo, foto oraz prezentacje multimedialne. Kurs obejmuje zajęcia teoretyczne oraz praktyczne z własnymi psami.

CENA:2500 PLN Jest to cena dla uczestnika indywidualnego. W celu uzyskania oferty dla jednostek mundurowych i grup zorganizowanych prosimy o kontakt.

ZGŁOSZENIA:
W przypadku chęci zgłoszenia swojego uczestnictwa w kursie bardzo prosimy o kontakt z organizatorem poprzez email (jagna.gill@fundacjairma.pl) abyśmy mogli więcej dowiedzieć się o Tobie i Twoim psie i potwierdzić możliwość udziału w kursie.

Zapraszamy!